[clearspring_widget title=”Grooveshark Widget: Single Song” wid=”48f3f305ad1283e4″ pid=”4a743428e5aed01a” width=”250″ height=”50″ domain=”widgets.clearspring.com”]

click for streaming audio of the whole album

click for streaming audio
of the whole album

Ik kwam een YouTube filmpje tegen met Michael Jackson’s nummer ‘Morphine’, met de tekst uitgetypt, en de conclusie werd getrokken dat MJ z’n eigen dood had voorspeld.

Nou is het inderdaad nogal huiveringwekkend als je hem in dat nummer hoort prevelen ‘Oh my God he’s takin’ demerol’, maar nou vraag ik me dan weer af of dat demerol-verhaal in de wereld is gekomen naar aanleiding van dat nummer, of dat dat nummer inderdaad een voorspelling is van latere gebeurtenissen…

Hoe ook, toen ik het eerst hoorde dacht ik dat het een grappenmaker was die een demerol/morphine-tekst in een Michael Jackson-achtig nummer had verwerkt. Wel knap, dacht ik nog, het lijkt net echt. Maar het is dus echt en het komt van het album ‘Blood on the Dance Floor‘ uit 1997, dat toendertijd nogal matig ontvangen werd (er was sowieso meer aandacht voor alle uitwassen in Jackson’s privéleven).
Maar volgens sommige critici zou dat album in de loop van de tijd zijn waarde nog wel bewijzen, en ik denk inderdaad dat vooral ‘Morphine’ de komende tijd volop in de belangstelling zal staan.

Er werden van het album ‘slechts’ 7 miljoen exemplaren verkocht en ook aan promotie, clipjes etc. werd weinig gedaan (in ieder geval voor Michael Jackson-standaarden), maar de negatieve kritieken kan ik toch niet helemaal delen. Dat Jackson ‘dat allemaal al eens gedaan had’ raad je de koekoek als het overwegend remixen betreft, en de vijf nieuwe nummers mogen misschien erg op eerdere nummers lijken (moet een artiest zich persé met elk album vernieuwen?), de industrial-noise geluiden erin zijn toch weer een aanvulling op eerder gemaakt materiaal.
Het is natuurlijk altijd een probleem om eerder gemaakte meesterwerken te overstijgen, en remix-albums zijn daar volgens mij ook helemaal niet voor bedoeld, die zijn voor de dansvloer. Dat is waarschijnlijk het ‘vewrwarrende’ van de plaat, het hinkt op twee gedachten: een remix-album én evengoed vijf nieuwe nummers, waarschijnlijk had hij die beter kunnen bewaren voor een volgend album en een 100% remix-album kunnen maken….

Er staan wat mindere momentjes op, persoonlijk ben ik nooit zo gecharmeerd van opera/musical-achtige wendingen zoals in ‘Morphine’, maar dat is een kwestie van smaak, er staan een paar lekkere funkstampertjes op, en van de mixen vind ik ‘You’re not alone’ een lekker easy deuntje, al valt die weer een beetje buiten de rest.

Hier kan je de stream van het hele album beluisteren.

michaeljackson

Overigens las ik net weer dat Jackson zou zijn overleden door ‘propofol’, in het bed van zijn (bij Jackson in huis gestationeerde) arts, die ergens anders had liggen slapen. Beetje raar verhaal, en slordig van die arts, propofol wordt toegediend voorafgaand aan een narcose, en tijdens die narcose af en toe om de narcose in stand te houden. Dus er wordt nooit propofol alleen gebruikt. Bovendien moet er tijdens het toedienen (met een infuus), altijd iemand in de buurt zijn omdat er complicaties (vooral met het hart en de ademhaling) kunnen optreden, dus dat die arts ergens anders lag te slapen mag op z’n minst onprofessioneel genoemd worden.

Gaat Pit nou opeens popie doen door nog even aan de Michael Jackson-hype mee te doen?
Inderdaad merk ik dat een post die ook maar in de verte iets met MJ te maken heeft meteen een hoop bezoekers trekt (waarvan één op de honderd op een advertentie klikt, dus dit stukje zal me toch gauw een hele euro opleveren), al gaat het over moonwalkende vogeltjes, de eerste maanlanding (the first moonwalk), of vreselijk vals zingende Indiase karaokezangers (Dr. K. Chaundry). Dat is het grappige van zo’n WordPress-blog, je kan pecies zien hoeveel bezoekers het stukje trekt, op welke zoekwoorden die gereageerd hebben enzovoort. De stukjes over marihuana doen het ook altijd goed. En al m’n lekenpraat over internet, computers, software etc. (geektalk).
Dus als ik weer ’s wat weinig bezoekers trek zet ik een stukje over een weedrokende, internettende Michael Jackson die de nieuwste besturingssystemen met elkaar vergelijkt ertussen en de statistieken schieten weer omhoog…

Een paar weken geleden zei ik nog dat ik helemaal niet wil weten dat ik 2 pageviews heb, maar je gaat er toch op letten, en als daar over de hele linie een stijgende lijn in zit ga je er nog aardigheid in krijgen ook.

Maar wat Michael Jackson betreft, ‘Off the Wall’ vond ik toendertijd al een prachtplaat, toendertijd was ik al gek met Quincy Jones, en andere door hem geproduceerde artiesten zoals de Brothers Johnson, later ebde die belangstelling wat weg, ‘Bad’ vond ik al niet meer zo goed als de voorgaande twee albums, en wat er later gebeurde ging allemaal aan me voorbij. Vooral dat gedoe rondom de persoon stond me tegen, en ook dat rare gedrag van Jackson zelf (al hoeft dat weer niks met de kwaliteit van de muziek te maken te hebben)
De laatste weken echter moet je wel ergens diep in een hol zitten om niks over MJ te vernemen, en dat ‘morphine’ praatje viel me zomaar op.
Dus bij deze.

Hier de YouTube-vid met de teksten. (een echte clip van het nummer bestaat niet, en ik heb nog gekeken of er nog betere huisvlijt-maaksels tussen zaten, maar helaas)

Advertenties

3 Reacties to “Michael Jackson: Morphine (Blood on the Dance Floor)”

  1. karen todd said

    well Piet….this music- ?….- all new to me- I am on the morphine song right now- and like you – wasn’t too fond of the cut-away to opera or whatever he was doing in the middle of this song- anyways- it is always nice to hear something new…..3rd song- riff in it reminds me a bit of that “blinded by science song” she blinded me with science….or whatever it is called- anyways i like it just fine so far- interesting

  2. karen todd said

    i have to be probably the worlds worst critic though- I always seem to be saying…”oh….I like that….” funny

  3. karen todd said

    words from the cynical optimist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: