Kommaneuken

juli 23, 2009

click for more

click for more

In een vorig leven was ik DTP’er (desktop-publisher), maar de drukkerij waar ik werkte veranderde gaandeweg in een printcentrum, en het werk in de krantenwereld wat ik daarna deed werd geoutsourced naar India.

Dus nu ben ik een verzuurde ouwe zeurpit, te oud om bij een hippe designstudio te werken (met een ‘team van gemotiveerde jonge medewerkers’) en te jong voor de AOW. M’n werk heeft er meestal uit bestaan de producten van die reclamebureau’s drukklaar te maken, en het was vaak schrikbarend wat die duurbetaalde jongens voor vakkennis hadden. Voor het goeie moest je het dan terugsturen en ze maar weer even laten zweten, maar omdat de deadline dan in het gedrang kwam loste je dat toch maar even op, waarna ze in het vervolg steevast half afgemaakt werk aanleverden zonder correcte kleurscheidingen, 100.000 steunkleuren, een ratjetoe aan lettertypen, want het werd toch wel voor ze geregeld….

Al zal dat hoofdstuk wel afgesloten zijn, als ik drukwerk zie blijf ik toch altijd nog kijken naar weeskinderen, hoerenjongen en rivieren in de tekst.

Je zou denken dat met de opkomst van het internet, met z’n beperkte keuze aan lettertypen, het geen invloed hebben op de typografie (alles hangt af van het beeldscherm en de fontsmap van de eindgebruiker) de typografie in het algemeen wel in de vergetelheid zou raken. Daarom doet het deze ouwe kommaneuker deugd dat een heuse documentaire over ‘Helvetica’ met speelfilmlengte volop in de belangstelling staat…

www.helveticafilm.com

click for more

click for more

voor een meer uitgebreide trailer klik hier of op het plaatje hiernaast.
helvetica-postercomic-sans-favoritfont Na het uitkomen van de Helvetica-documentaire verschenen er min of meer als antwoord daarop ook meerdere documentaires en ‘mockumentaries’ over het in designkringen al dan niet terecht verguisde Comic Sans. Waarvan de volgende in mijn ogen de beste is (voor zover ik ze gezien heb). Vooral de conclusie dat het ervan afhangt waarvoor je het gebruikt, zolang het maar niet te pas en te onpas is, spreekt me aan.

Al zal Crouwel dat niet onderschrijven, die houdt er weer niet van een font te gebruiken ‘in favor of a certain atmosphere’…. (zoals te zien in de meer uitgebreide trailer).

En die certain atmosphere zal ik ook niet zo gauw op willen roepen, vanwege de associatie met Windows en Microsoft….

De fascinerende wereld van de lettertjes…

Vodpod videos no longer available.

more about ““, posted with vodpod

meer letterfilmpjes…

click for more

click for more

Advertenties

Eén reactie to “Kommaneuken”

  1. karen todd said

    i am loving this Piet……funny- used to work in a printing shop too- I was apprenticing to learn how to run the engraving presses- when I first answered the ad for the job- I thought it was to work with learning about how to engrave the metal- was even more pleased to discover it had to do with working with printing presses…..thanks for this – there is still ore I haven’t looked at- but enjoyed what I have seen so far-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: