snacken, fitnessen, dansen én stroom opwekken

juli 16, 2009

fitnesssnackbar

Oplettende wolkenspottertjes zullen wel eens een berichtje over energie-opwekking op m’n site gezien hebben, bijvoorbeeld het Tesla-verhaal van april, of dit stukje over algae-fuel.

Een onderwerp wat me aan het hart gaat, en 20 jaar geleden verwonderde ik me al over de in sportscholen verkwiste energie, die toch met eenvoudige middelen benut zou kunnen worden. we kennen allemaal opa’s verhalen hoe in WOII half Nederland bij het licht van een door een fietsdynamo brandend lampje Vrij Nederland of het Parool las. (Die andere helft las NSB-krant de Telegraaf.)

Ondertussen gebeurt er wel wat op dat gebied, zo bestaat de sportschoolketen ‘California‘ (hier nog een link naar een artikel op inhabitat.com) die met 24 vestigingen over de hele wereld ‘groene’ sportscholen runt, en mij staat iets bij dat er in NL ook één of meerdere van die initiatieven zijn.
Ik heb even rondgegoogeld, maar de meeste verhalen die je tegenkomt gaan over bedrijven die wel zoiets zouden willen, maar dat ze met een investering van zoveel euro of dollars maar een beperkt aantal centjes of dubbeltjes terugverdienen. En dat vind ik nou weer een beetje jammer, dat een bedrjf geld moet verdienen dat snap ik, maar je zou toch denken dat daarvoor overheden zijn, die innovaties moeten stimuleren en subsidiëren. Als je megalomane bodemloze JSF-investeringen kan doen en beroepsgokkers (banken) van de nodige inzet kan voorzien, dan kan je ook wel wat in projecten steken die voor de toekomst nog wat kunnen betekenen.
En dingen in ontwikkeling kosten nou eenmaal altijd een veelvoud van wat ze later, eenmaal uitontwikkeld, kosten.

Vaak zien concepten voor het eerst het daglicht in de wereld van de (beeldende) kunsten, en in de wereld van de strijdkrachten. We hebben menig ding wat we nu als vanzelfsprekend beschouwen te danken aan oorlog en schaarste, maar daar wil ik het nu niet over hebben, anders lijkt het nog alsof ik de loftrompet ga steken over die ellende.

De kunsten dus. Het FitnessSnacken-project stelt bovengenoemde zaken op ludieke wijze aan de orde, voor meer info bezoek deze site.

Behalve door te sporten zijn er nog veel meer manieren om energie op te wekken, overal waar kinetische (bewegings)energie vrijkomt zou daar in ieder geval een deel van benut kunnen worden, en de kunst is om daar het juiste omzettertje voor te ontwikkelen. Een drukbelopen trottoir zou op die manier al voor de straatverlichting kunnen zorgen. In Rotterdam is al geëxperimenteerd met een elektriciteit-genererende dansvloer, in het vervolg op ‘Nighttown’ Mytown lag zo’n ding, maar ik weet niet of die club nog bestaat, er waren allerlei subsidie- en sponsorperikelen Hier een filmpje afkomstig van de ontwikkelaars van zulke vloeren. Ze mogen trouwens wel wat wilder dansen, want met zo’n uitgekakt zootje hou je je lampjes niet brandende…

Advertenties

Eén reactie to “snacken, fitnessen, dansen én stroom opwekken”

  1. karen todd said

    i love this! one of those- gee how come i didn’t think of it sort of things- it is a good idea- something i would probably never see- cuz i don’t go out much- ( people- lol) but i like this ……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: